четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Разделяне не обекти на равни части

Един малко познат инструмент, които би бил доста полезен в някои случаи когато се налага да се раздели един обект на определен брой равни части е инструмента DIVIDE.
Ако ползвате рибон интерфейса на AutoCAD, инструмента може да бъде намерен в раздела Home –»  Draw –» Divide .
Алтернативния метод за извикване на този инструмент е командата “ div “ директно в командния ред.
Всъщност AutoCAD не разделя директно обекта а поставя точки (nodes) на равни разстояния върху него. Нека си поставим за задача: да разделим една линия с дължина 200  на 15 равни части. Ако искаме да сме точни в този случай трябва да разделим 200 на 15 и ще получим 13,333333333 … мъка …. Затова просто извикваме инструмента, посочваме линията и въвеждаме броя на частите на които искаме да я разделим. Резултата не се вижда веднага но когато приближим курсора се вижда как по протежение на линията са разположени вече на равни разстояния точки, а тези разстояния за точно 13,33333.
Друга възможност която ни предлага програмата е да разположим не просто точки, а обекти някаква крива, полилиния, или друг начертан обект.
Тук мога да Ви дам един практически пример в които без инструмента DIVIDE  не бихме се справили лесно. Един приятел преди време ме помоли да му направя шаблон по който той да направи отвори, които да следват няколко концентрични елипси. Всяка елипса да има ни повече ни по малко 25 отвора.
Нещо такова:  –»

За целта правим първата (най-малката) елипса с размери :d1=300, d2=120. С инструмента за създаване на успоредни линии ( Offset ) правим още 5 елипси, като избираме разстояние между тях 50. Някъде настрани създаваме една фигурка подобна на малко кръстче с кръгче в средата, правим от нея блок, който наричаме например hole.


И следваме този алгоритъм:
  1. Извикваме инструмента –» Divide / DIV
  2. Посочваме една от елипсите.
  3. Десен бутон –» Block (или "b" от клавиатурата  )
  4. Въвеждаме името на блока (в нашия случай това е “hole” ).
  5. Тук програмата пита дали да завърти всеки от обектите –» “ N “
  6. Въвеждаме брой на блоковете, които искаме да се разположат по елипсата –» 25
  7. Повтаряме стъпки от 1. до 6., за всяка една от елипсите.

Отиваме да си налеем една бира за добре свършената работа. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар