вторник, 25 ноември 2014 г.

Лента на състоянието /Status Bar. Какво се крие тук и как да го използваме рационално?


Лентата на състоянието се намира в самото дъно на екрана на AutoCAD и може условно да бъде разделена на лява и дясна част. Нека първо разгледаме лявата част на тази лента. Тук са разположени едни доста важни функционални бутони, които е добре да знаете и да ползвате. Значимостта на тези бутони е показателна и поради факта, че бързото им избиране от клавиатурата е поверено на функционалните клавиши F2-F12. F1 както навсякъде е отговорен за помощната информация - Help. Достъпът до тези функционални бутони е постоянен и те могат да бъдат "натискани" по всяко време в процеса на работа, дори и в момент на активен инструмент.
Най в ляво виждаме координатите на курсора на мишката по осите X. , Y. и Z. За момента Z. координатите са 0 защото чертаем в двумерното пространство само по осите X и Y

     Infer Constraints - (Ctrl + Shift + I) - Включва/изключва режим на задаване на геометрични зависимости между обектите.
     Snap Mode (F9) – По време на работа курсора на мишката “прескача” ъглите на невидима мрежа и не може да бъде позициониран на друго място освен ъгъл на тази мрежа. Стъпката / размера на тази мрежа се настройва като кликнем с десен бутон на бутона и изберем Settings. По този начин, превключвайки между табовете можем да настройваме и останалите режими на работа.
     Grid Display (F7) – визуализира споменатата вече по-горе мрежа.

    Ortho Mode (F8) – “заключва” курсора на мишката само в хоризонтално или вертикално направление. Изключително удобен начин за работа когато искаме да копираме или преместим даден обект наляво/надясно или нагоре надолу и да сме сигурни че няма да се измести в друга посока различна от тази.

     Polar Tracking (F10) включва режим на полярно проследяване.

     Object Snap (F3) – включва или изключва прилепвания към определени точки на обекти.

    3D Object Snap (F4) – включва или изключва прилепвания към определени точки на 3D обекти.

     Object Snap Tracking (F11).

    Dynamic Input (F12) Режим на динамично въвеждане на данни

     Allow/ Disallow Dynamic UCS (User Coordinate System). Позволява да се променя бързо работната повърхнина при среда на 3D моделиране на обекти.

     Show/Hide Lineweight – Включва/Изключва визуализацията на линиите. Тук трябва да запомним, че дори и да не се вижда тази дебелина то AutoCAD ще печата тази линия точно толкова дебела, колкото сме задали.
     Show/Hide Transparency – Включва/Изключва свойството “прозрачност” на обекти. Това свойство може да се настройва от Layer Properties Manager и може да приема стойности от 0 до 90%.

    Quick Properties (Ctrl + Shift + P) -Когато е активен този режим, при всяко маркиране/посочване на обект ще се появява прозорец с неговите най-важни свойства. Досадна опция, която е доста дразнеща когато не ни е нужна.

      Selection Cycling (Ctrl + W) Активирането на този режим ни дава възможност да избираме един от няколко еднакви обекта, които са един върху друг.

     Annotation Monitor - Включва/изключва връзка между анотативни размери в различните хартиена пространства.





Няма коментари:

Публикуване на коментар